Spíler

Pintér Attilának mennie kell!

Közzétéve: 2014. szeptember 08. Szerző: OriginalSpíler

pinter.jpg

A FIFA világranglista 95. helyén álló Észak-Írország csapata Európa bajnoki selejtezőn könnyed játékkal legyőzte a világranglista 34. helyén álló Magyarország csapatát. Az az Észak-Írország, amelyik négy éve nem nyert idegenben. Düh, harag, csalódottság mindenütt. Ezt az Eb-selejtezőt gyakorlatilag az első körben elbuktuk. 

Tavaly októberben a 8-1-es vereség után lemondott posztjáról Egervári Sándor, a válogatott szövetségi kapitánya. Az MLSZ váltig fogadkozott: csak külföldi edző képzelhető el. Majd decemberben robbant a bomba: az MLSZ Pintér Attilát választotta szövetségi kapitánynak. A győriek örültek, mert végre megszabadultak az annak ellenére népszerűtlen edzőtől, hogy az ETO újra bajnokságot nyert. Az ország pedig egy emberként sóhajtott: és ezt így hogy?

Pintérről sokszor sokan megírták, hogy baj van a modorával, a játékosok sem Győrben, sem a Fradiban finoman szólva sem rajongtak érte. Állítólag Leandrót "buzi brazilnak" nevezte, és például Tököly Attila kiközösítésére szólította fel a játékosokat, a tolódásos védekezés meg abban merült ki nála, hogy káromkodva ide-oda rángatta a játékosait.  

 A botrányokat a válogatottban is tovább szolgáltatta. Helyszíni beszámolók szerint egy gyermektornán vesztette el a fejét és vetkőzött ki józan szülői mivoltából. Összebalhézott Szalai Ádámmal és máig tisztázatlan okból egy időre eltűnt. A helyzet odáig fajult, hogy az MLSZ kommunikációs tréningre küldte a szövetségi kapitányt. Mindeközben Pintér tovább erőltette a válogatott összetartást és a tolódásos védekezést. Amelyekről sejteni lehetett, hogy igazándiból semmit sem segítenek. De a vasárnapi meccs sem múlt el botrány nélkül. Pintér felrúgva minden illemszabályt nem fogott kezet az észak-ír szövetségi kapitánnyal. A meccs után pedig ezt bírta nyilatkozni: "Ki kell elemeznünk a mérkőzést, tanulnunk kell belőle". Harminc éve ugyanezeket a mondatokat halljuk és már 10 év is eltelt azóta, hogy a Belga megírta a Huszonkét férfi című számát. Abban szinte szóról szóra ugyanezek a mondatok hangzanak el.

Pintér akkor is ciki lenne, ha hozná az eredményeket. De az elmúlt öt meccs alapján még körvonalai sincsenek meg a válogatottnak, pedig Pintér lassan egy éve építi azt. Vajon miért gondolja, hogy kihagyhatja a külföldön játszó focistáinkat és a magyar bajnokikon edződött – főleg győri – labdarúgókból építhető fel a jövő válogatottja? Persze mondhatnánk, hogy szarból nem lehet várat építeni, ennyi ma a magyar foci. Meglehet, de mindezt egy irritáló, a közönség által nem túlságosan kedvelt szövetségi kapitánnyal megjeleníttetni, több mint lehangoló.

A szövetségi kapitány a pozícióját tekintve a magyar foci number one-ja. Ő az, aki megjeleníti a magyar labdarúgást. Elvárható hát tőle, hogy egyrészt értsen a labdarúgáshoz, másrészt legyen olyan, aki kifelé is kulturáltan, vállalhatóan megjeleníti a magyar válogatottat, harmadrészt legyen morálisan megkérdőjelezhetetlen. Pintér Attila esetében jelenleg egyik kritérium sem áll fenn, nincs tehát ok, amiért az MLSZ-nek a helyén kellene tartania.

Közzétéve: 2014. szeptember 08. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr716679899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása