Spíler

10 millió Nógrádi György országa

Közzétéve: 2014. szeptember 01. Szerző: Edward Blake

ukraine222.jpg

Úgy tűnik, hogy a liberális értelmiség, az úgynevezett „a romkocsma újságírás” számára már csak három fasza dolog maradt az életben: a füvet legalizáló amcsi államok, a facebook-forradalmak és az állatok nagy közelin. Ja igen, plusz az RTL Klub, persze csak a Híradó, mert a többit csak a prolik nézik.

A 10 millió Nógrádi György országa lettünk. A biztonságpolitikai szakértés immár nagyüzemben zajlik, persze csak 1.0-ás verzióban. Amit a Nyugat mond-tesz-tenni akar, az mindig pozitív és jó, míg Oroszország a megszálló hatalom, az önkény és az elnyomás szinonimájaként jelenik meg. Az egész ukrán konfliktus a jó és a rossz küzdelme. Mi más is lehetne, ennél nem bonyolultabb a helyzet és most különben sincs itt az ideje a mélyebb elemzéseknek. Oroszországot egyébként több másik országgal is be lehet helyettesíteni: Líbiával, Tunéziával, Egyiptommal, stb. Igazából elég a régebbi cikkeket frissíteni: az elnyomott nép facebook-forradalom keretében kel fel elnyomói ellen. Valamint mi vagyunk a fasza gyerekek, akik felegyenesedett és felvilágosult nyugati polgárok vagyunk, mert hát mi vagyunk a jövő, és aki ezt nem érti az egyszerű mint az egyszer egy.

Eddig különösebben nem is volt gond. Az írásokban a hely váltakozásával be lehetett helyettesíteni a Fidesz vezérkarát is, mint a „Bűn Szindikátusa” és minden „elemzés” félmondata tartalmazta az áthallásokat, ahogy azt Soros Gyuri bácsi elvárta.

A helyzet azonban Ukrajna esetében merőben más. Ugyanis Ukrajnában magyarok is élnek, így a jó-rossz megközelítés némileg értelmét veszti. Mivel itt elsősorban nem azt kell/kellene nézni, hogy mi a Nyugat érdeke, hanem azt is, hogy mi a magyar érdek. És akkor még ott vannak a gazdasági kapcsolatok is, mivel jelen esetben Oroszországgal élénk és eddig dinamikusan növekvő exportot bonyolított le hazánk. Persze érthető, hogy nem világos mi a magyar érdek, mert hát olyan nincs is, de legalábbis nagyon nehéz meghatározni.

A liberális értelmiség egy olyan ukrán kormányt támogat, amelyik leginkább olyan, mintha itthon a Jobbik kormányozna. Bele sem gondolnak, hogy ez nekünk, magyaroknak konkrétan mit jelent. Éppenséggel az orosz kisebbség jogfosztása zajlik ezerrel odaát. Persze, ha nem LBTQ kisebbségről, hanem etnikairól van szó, akkor a liberális jogvédelem már kevésbé fontos. Csakhogy ami először megtörténik az oroszokkal, az elég erős kihatással van a magyar kisebbségre is. Mivel a magyar lesz a következő. Jelenleg éppen a választási körzethatárok átrajzolása zajlik, hogy lehetőség szerint egy magyar képviselő se legyen az ukrán parlamentben a jövőben. Nem látom se a Nyugat tiltakozását, se az itthoni liberális demokráciára oly érzékeny értelmiség hangját.

Továbbá vannak dolgok, amiket nem igazán tudok megérteni. Az első ezek közül, hogy pontosan miért baj az, ha a magyar alma ezután Szerbián keresztül érkezik majd Oroszországba? Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy nem a magyar almatermés elmaradása fogja megállítani a háborút, itthon viszont rendkívül komoly károkat okoz. Miért kell ezt úgy feltüntetni, mintha Magyarország a Nyugat árulója lenne? Mellesleg a „legnagyobb” oroszellenes lengyelek ugyanezt csinálják, csak Fehéroroszországon át.

A másik, hogy mégis a liberális krém elgondolkozott-e azon, hogy hogy alakult ki ez a konfliktus? Ukrajnát – amelynek keleti része tradicionálisan orosz befolyási övezet, ha éppenséggel nem Oroszország része – az EU (vagyis az USA) a társulási egyezménnyel próbálta magához édesgetni. Amikor ez nem sikerült, akkor megbuktatták az oroszbarát vezetést. És komolyan azt gondolták, hogy mindezt Oroszország majd ölbe tett kézzel fogja nézni?

És vajon már megint ki járt a legjobban? Bizony az ukrán projektre 5 milliárd dollárt költő USA, amelyik szétszakíthatja az EU-Oroszország kapcsolatokat és különösebben éles vita nélkül verheti át az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt. Nahát, valahogy ezek a kérdések nem kerülnek elő egyetlen cikkben sem.

De az egészben talán a legviccesebb az, hogy a liberális újságírás prima primisszimája azt kéri számon a magyar kormánytól, amit Horthy csinált ’44-ben. Több józanságot srácok!   

Közzétéve: 2014. szeptember 01. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr1006655609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása