Spíler

Top 7 elcseszett jóslat 2013-ról

Közzétéve: 2014. február 26. Szerző: Sideburns

spiler_novekedes.png

Szakértelem, zsurnalizmus, hasra ütés, koppanás. 2012 októbere és decembere között Oszkótól az Indexig, GKI-tól OECD-ig minden telejós jócskán alulbecsülte a magyar gazdaság 2013-as teljesítményét. Egyedül a mindenki által ezerszer megmosolygott Matolcsy György adott nagyjából pontos előrejelzést a 2013-as gazdasági növekedésről. Dobpergés: hihetetlen, de Lengyel László megint tévedett!

Modellezni mocskosul nehéz, gazdasági modelleket készíteni meg aztán pláne, az már egy külön szakma. Magyarországon azonban van egy jól körülhatárolt kör, akik modellek nélkül, vagy akár modellekkel (mint Schmuck Andor), de mindig tudják a tutit, mintha csak a lovin lennének. Akik évek, sőt évtizedek óta tévedhetetlenül kinyilatkoztatnak, akik visszatérően tévedhetnek, de soha nem dugják az arcukba a kamerát azzal a kérdéssel, hogy „tavaly még azt mondta, hogy x, idén meg y lett, mit szól hozzá?”.

Közülük is kiemelkedik a szürkekardigános ember, aki – PC ide, PC oda – bármikor bármelyik politikust hasonlíthatja állatokhoz. Aki, bármit is jósol, annak nagy valószínűséggel az ellenkezője fog megvalósulni (és akit a háta mögött éppen ezért csak „baljósnak” hívnak). Ha állathoz akarná hasonlítani magát, akkor Paul, a jós polip biztos nem jöhetne szóba. Az ő tippjei ugyanis általában bejöttek.

Emlékszünk még a kb. másfél évvel ezelőtti, 2013-as GDP-növekedésről szóló jóslatokra? Nyilván nem, de az internet igen, speciel az index archív felvételeit néztük át. Íme, az akkori telejósda, politikusidézetek helyett ezúttal közgazdász zsenik, megfellebbezhetetlen módon tévedhetetlen hazai és nemzetközi intézmények bérjóslásai, a helyes nyerőszám pedig a +1,2 százalék

„(…) jó esély van arra, hogy egyáltalán nem lesz majd növekedés jövőre.” (Index, J.M.: Ebből így nem lesz növekedés, 2012.10.18.)

„A GKI eddig szerény, 0,8 százalékos GDP-növekedést várt 2013-ra, a közelmúltban bejelentett újabb megszorítások nyomán azonban jövőre csak stagnálás körüli helyzet valószínű.” (Index, GKI: Jövőre sem lesz növekedés 2012.10.29.)

„A jövő évi magyarországi recessziót más nagy londoni házak sem zárják ki, a Capital Economics elemzői például idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban.” (Index, Capital Economics: Londoni elemzők: újabb kiigazítás várható 2012.10.30.)

„Oszkó Péter, a Haza és Haladás felügyelőbizottságának elnöke szerint jövőre is recesszióban marad az ország, ők 0,2 százalékot jósolnak.” (Index, Oszkó: Jövőre is recesszió lehet 2012.11.22.)

„Az OECD szerint a magyar GDP 2012-ben 1,6 százalékkal csökken. Jövőre az év elején még folytatódik a recesszió, és a csak második félévben kezdődő növekedés hatására éves szinten még mindig 0,1 százalékos visszaesés lesz. A szervezet szerint csak 2014-ben fordulhat növekedésbe, méghozzá 1,2 százalékosba a magyar gazdaság.” (Index, OECD: Magyarország jövőre is visszaesik 2012.11.27.)

„Az idei negyedik negyedévben 1,5 százalékos GDP-csökkenést vár a Kopint-Tárki Zrt., így az év egészében 1,3 százalék lehet a zsugorodás, majd jövőre a stagnálás a legvalószínűbb, lefelé mutató kockázatokkal − mondta Palócz Éva vezérigazgató a kutatóintézet legújabb konjunktúrajelentését bemutatva, írja a Napi Gazdaság.” (Index, Jövőre sem lesz növekedés 2012.12.14.)

„2013-ban sem lesz növekedés és mivel a beruházások csökkentek, így 2014-ben sem. Itt állunk egy olyan országban, amely 2007 és 2014 között nem növekedett és nem növekszik.” (hvg. hu, Lengyel: „Amíg Orbán Viktor van, mindegy, ki a miniszter” 2013.03.23.)

+1 Matolcsy vs. EU Bizottság

„Matolcsy György szerint a kormánynak jó reményei vannak arra, hogy 2013-ban egy százalék feletti legyen a gazdasági növekedés mértéke. A nemzetgazdasági miniszter ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, közölve, hogy ezt a járműipari beruházásokra alapozza a kabinet, amely 1,2-1,4 százalék közötti növekedéssel számol.  (…) Az uniós előrejelzés szerint idén 1,2 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság, amit 2013-ban 0,25 százalékos, majd 2014-ben 1,25 százalékos növekedés követ.” (Index, Csak egy évre jó a Matolcsy-csomag, 2012.11.07.)

Közzétéve: 2014. február 26. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr475834022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása