Spíler

Hatásvadászat Barabásricsivel az Együttből

Közzétéve: 2014. február 19. Szerző: Hetty King

spiler_ricsi_01.png

Van ez a Barabás Ricsi nevű gyerek. Egy éve az ATV-ben még felháborodottan prüszkölt az ellen, hogy ő pártoknak dolgozna.  Aztán eltelt pár hónap, és alig tudjuk lekaparni a Facebook-falunkról a Ricsi-vagyok-az-Együttből kezdetű pártvideókat. Az a címük, hogy „Igazságvadászat”. A műfajt Bajnaiék Obamáéktól lopták (az eredeti név: Truth Team), csakúgy, mint a többi internetes cuccot.

Az agyonhirdetett videósorozatot bambán sasoltuk egy darabig, de az utolsón, a családpolitikáról szólón már felröffentünk. A sokadik részről van szó, amelyik Magyarországot a 40 ezer éhező gyerek földjeként írja le.

A kormány sok szakpolitikai döntésével lehet perelni, de a családpolitikai intézkedések hasznosságát kevesen vitatták. Eddig. Barabás Ricsi most megmondja a frankót. Jellegzetes SZDSZ-es stílusban azt nyeglézi például, hogy a GYES elvesztette értékének 20 százalékát. A buzgó igazságvadászatba nem fért bele, hogy hozzátegye: most két év helyett már három évig jár a támogatás. Azok pedig, akiknek Ricsi dolgozik, nem csak megkurtították egy évvel ezt a juttatást, hanem arról is döntöttek, hogy megadóztatják.

Ricsi azt is állítja, hogy 350 ezer család nem fér hozzá a családi adókedvezményhez. Rendkívül ötletes megfogalmazása ez annak, hogy több mint egymillió család 240 milliárd forint adókedvezményt kapott tavaly. Tehát ennyivel több pénz maradt náluk. Az egykori székházfoglaló Richárd igazságdetektora sajnos azt sem jelezte, hogy az említett 350 ezer kiskeresetű család idén január 1-től járulékkedvezményt kap, így ők is jobban járnak. A függetlencivil orákulum arról is hallgat, hogy politikai gazdái, amikor döntési helyzetben voltak, sóval szórták be a korábbi családi adókedvezmény helyét és most is eltörölnék.

A videó forgatását alighanem tavaly kezdték. Ha nem így lenne, nem állítanák benne azt, hogy a kormány korlátozta a GYES melletti munkavégzés lehetőségét. A dolog ugyanis úgy áll, hogy 2014-től akár 8 órában is dolgozhatnak a kismamák GYES, és GYED mellett is. Bántó pontatlanság ez a szakmaiság fiatal élmunkásától. Azt is megtudhatjuk, hogy a büdöskormány miatt alacsony a részmunkaidős foglalkoztatás. Sajnos nem fért be a tények közé, hogy már erre is vonatkozik a járulékkedvezmény.  (Ettől persze, még nem leszünk öt nap alatt a részmunkaidősök országa.)

A szegénygyermekezés sem marad el. A videó azt süvíti, hogy 40 ezer magyar gyerek éhezik, 400 ezer pedig szegénységben él. A trendi effektek elkészítése mellett sajnos nem maradt energia, hogy utánakaparjanak a költségvetési számoknak. Pici bogarászással ugyanis kiderülne, hogy a 2010-es 29 milliárd helyett ma 53 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre. Ez azt jelenti, hogy 366 ezer gyerek kap ingyen kaját. Szabó Tímea legyen a samponreklámban, aki érti ezt a felületességet.

A hemzsegő csúsztatásokon túl Richárd sem tudott megszabadulni az öntudatos baloldali mozgalmárokra jellemző gyereidetakarodj gondolkodástól: az állam húzzon el az életünkből, de azért dobjon pénzt mindenre. Tapétázza ki húszezresekkel a bölcsődéket, és ma éjfélig tömje be az összes éhező gyerekszájat dobostortával, egyébként meg ne szóljon bele semmibe.

A mesterkélten modoros stílusról inkább nem szólunk, úgyis látunk ilyet eleget a krétakörös csókáktól. Az igazságvadászat amúgy jó műfaj lenne. Kár, hogy Bajnai ifjú aktivistáinak eddig még csak a hatásvadászatra futotta.

Legalább a betűtípus lenne más, mint az Obama-videókon. 

spiler_truth_team_01.png

Közzétéve: 2014. február 19. Szerző: Hetty King

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr265822654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása