Spíler

Nem osztogatnak, fosztogatnak

Közzétéve: 2014. február 14. Szerző: flyairbus

voks14_bw.png

Azt hittem, hogy az MTV Híradóját populizmusban lekörözni egyszerűen lehetetlen. Tévedtem, nem kicsit, nagyon.

Persze, nagy a hírverseny és nagyon kellenek a kattintások. De talán nem minden áron. Az elmúlt 24 órában két olyan hírbe is belebotlottam ami kiverte a biztosítékot. Fingom sincs a sajtóetikáról és a szakmai protokollokról, de vannak alapszabályok, amit olvasóként elvárnék egy újságírótól.

A cím arról szóljon amiről a hír

Az Indextől már megszokhattunk: ha a forint erősödik, az csupán a „a piacokon uralkodó kedvező nemzetközi hangulatnak” köszönhető, ha viszont gyengül, akkor biztos Matolcsy és a kormány a hibás. Az sem szokta őket zavarni, hogy laptársuk a portfolio.hu, rendszeresen beszámol arról, hogy a gyengülés hátterében alapvetően szintén „ a feltörekvő piacokkal kapcsolatos félelmek kiújulása” áll.

Ma azonban még rá tudtak tenni minderre egy lapáttal, tényleg kenterbe verve az MTV Híradót. A reggel egyik főhíreként szerezhettünk tudomást arról, hogy az emberek 2/3-a szerint a kormány tehet a gyenge forintról. Na, erre én is kíváncsi lettem. Megnyitom a hírt, kiderül, hogy a Voks ’14 nevű alkalmazást letöltők szavaztak így. Ezt persze a címbe és a leadbe elfelejtették beleírni. Biztos csak véletlen figyelmetlenség.

Először is: mi a faszom az a Voks ’14? Senki nem tudja hányan töltötték le okostelefonjukra az alkalmazást, amit a fejlesztő sem hajlandó elárulni. Ennek reprezentativitásáról annyit, hogy itt az MSZP-nek nem mérhető a támogatottsága, a Fideszé pedig fele akkora mint az E14-é. Mesterházy látva az óriási problémát minden bizonnyal erről a problémáról konzultált Amerikában.

A legnagyobb rejtély viszont mégis az, hogy az Index miért írja immár a negyedik cikkét az itt megjelent kérdésekről, melyekre a válaszok mit ad Isten mindig egyértelműen a baloldal véleményét tükrözik.

Hibáztunk? Leszarjuk.

A másik kedvenc egy tegnapi 444.hu-s cikk. Az náluk természetes, hogy arról írnak amiről nekik tetszik, de ha erre van kereslet, ám tegyék. Ha viszont már írnak akkor legalább tájékozódjanak, mielőtt elkezdik verni a klaviatúrát.

Történt ugyanis, hogy Kerényi elvtárs tanácsát megfogadva megírták a jó hírt: Orbán Viktor immár nemcsak a fészen, hanem már az Instagramon is megtalálható. A képek már első ránézésre is gyanúsak voltak, de gondoltam a 444-es fiúk csak kipihenték a másnaposságot és utánanéztek. Tévedtem. A srácok 2 percet sem szántak az ellenőrzésre, így egy fake oldalt mutattak be a miniszterelnök hivatalos oldalaként.

Ami még durvább, hogy a hírt már több mint 24 órája töltötték fel. Azóta több kommentben is írtak nekik a tévedésről, de semmi reakció. Egy update, ne adj Isten a durva hiba beismerése hiú ábránd.

Persze nem várunk „sine ira et studio” harag és elfogultság nélküli újságírást. Ilyen már akkor sem volt, amikor Tacitus megfogalmazta a jelmondatot. Egy dolgot várunk: méltányos újságírást, mert ami jelen pillanatban van az méltánytalan az olvasókkal szemben.

Közzétéve: 2014. február 14. Szerző: flyairbus

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr445814447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása