Spíler

Gyurcsányi NEMzetpolitika

Közzétéve: 2013. december 05. Szerző: OriginalSpíler

Gyurcsányi NEMzetpolitika.png

Nagy falu ez a facebook. Vannak olyan hírek, amelyek pillanatok alatt elérnek az alvégre. Két ilyen hírkategória is van: az egyik olyan, hogy röhögni lehet rajta; a másik pedig a büszkeségmutatónkat kilengető tudósítások. Ha megjelenik egy pozitív cikk külföldön a budapesti fürdőkről, a magyar gasztronómiáról, a magyar borokról, a fővárosi romkocsmákról hihetetlen sebességgel jut el az internet utolsó szegletébe is. Mai büszkeségkilengető hír, hogy „Egy magyar a legjobb román csatár”. Székely Szabolcs, az ACS Poli Timisoara (Temesvár) csatára kapta a Román Labdarúgás Gáláján a 2013-as év legjobb támadó játékosának járó díjat. Mindezek mellett a legjobb romániai játékvezetőnek pedig a nagykárolyi Kovács Istvánt választották.

Dagad a kebel, leng a zászló. „Ebben is jobbak vagyunk, mint a románok. A szőröstalpúak még focizni sem tudnak nélkülünk”. Sorjáznak a kommentek. Azt hiszem dramaturgiailag a Román Labdarúgó Szövetség nem is választhatott volna jobb időpontot a gála megrendezésére. Kilenc évvel ezelőtt ezen a napon nyilvánított véleményt az anyaország a kettős állampolgárság kérdésében.  A gázrezsós faszi által felheccelt tömegek – a saját egzisztenciájukat féltve a külhoni magyaroktól – elmentek és behúzták az X-et a nem mellett. Bár az eredmény az igenek győzelmét hozta, de egyrészt az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredménytelen lett, másrészt az igenek csak nagyon szűken tudták megelőzni a nem-eket.

A nem-ek nagy számának magyarázatát hosszan lehetne sorolni: kádári bendősovinizmus, a közösség iránt érzett felelősség hiánya, a fogyasztói nacionalizmus, a „nekem ez jár” tudat és a rendszerváltoztatás óta jelen lévő „ide jönnek és elveszik a munkánkat” mítosz mind-mind benne van.  De a felelősség elsősorban nem az övéké, hanem egyértelműen Gyurcsány Ferencé, az MSZP akkori elnökéé, az ország akkori miniszterelnökéé (brrr!), aki az emberekben lakozó – a saját nemzettársaik iránt érzett – negatív indulatot politikai véleménnyé emelte. És ez nem csak egy egyszerű hiba, hanem bűn. Ha másért nem is kellene elszámoltatni a pápai rémet, ezért biztosan.

Kilenc év telt el azóta, a helyzet gyökeresen megváltozott. Ha nehezen is, de a határon túliak is kezdik kiheverni december 5-i rémálmot. A mai napon tette le az állampolgári esküt Böjte Csaba, az ötszázezredik kettős állampolgár. És talán az akkor nemmel szavazók is kezdik megérteni: azért, mert több magyar állampolgár van, nekik nem lesz kevesebb a pénzük. Sőt, több magyar, több pénzt tud termelni.

Székely Szabolcs az idei legjobb romániai futballista a gála után megjegyezte, a szülei, a testvére és a sógora is megkapták már a magyar állampolgárságot. Ő elfoglaltsága miatt mindeddig nem folyamodott magyar okmányokért, de szándékában áll ezt megtenni. És ezt már mi tesszük hozzá, ha a sors úgy hozza, adja az ég, hogy a magyar válogatott színeiben győztes gólt fejeljen a bukaresti nemzeti arénában.

Közzétéve: 2013. december 05. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr315808967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása