Spíler

Az újságírás kis körei - Junior Prima 2013

Közzétéve: 2013. november 29. Szerző: OriginalSpíler

Az újságírás kis körei.png

Kihirdették az idéntől már teljesen az OTP által felügyelt Prima Primissima  díj „kistestvérének” számító Junior Prima díj sajtókategóriájának nyerteseit. Megéri manapság ellenzéki újságírónak lenni. Legalább is ez az ember érzése, ha végignézi a díjazottakat.Jó, persze vannak üdítő kivételek, mint a női foci bloggal nyomuló, összehasonlító irodalomtudománnyal foglalkozó Csepelyi Adrienn (a női foci amúgy is felfutóban, mit tesz'isten Csányi meg épp MLSZ elnök) vagy Mohai Balázs az MTI külsős fotósa, akiket nehéz lenne politikai szerepvállalással vádolni. De, a maradék három díjazott egytől-egyig „ellenzéki” hangvételű cikkeiről híres, és a fanyalgás versenyben élenjáró 444, Magyar Narancs, Origo újságírói. Plankó Gergőről, Rényi Pál Dánielről és Fabók Bálintról van szó. Csányi Sándornak elege lett a kormányból?

Nyilván egy-egy újságírói munkásságot megítélni kellően szubjektív műfaj. Mégis itt egy neves elismerésről van szó, ahol a díjazottak személyének igenis üzenete van. Éppen ezért szoktak ilyen esetekben odafigyelni, hogy kellően balanszos legyen a díjazottak névsora. Véletlenül se tűnhessen úgy, hogy a díjazó üzenni akart a Prima Juniorral. Mondjuk már a díjazottakat kiválasztó héttagú zsűri összetétele is igen beszédes. A három újságíró zsűritag: Rangos Katalin (Klub Rádió), Brückner Gergely (Figyelő), Galambos Márton (Forbes Magazin). Huhh, Klub Rádió, megagáz.

Az üzenet most mégis egyértelműnek tűnik. Csányinak elege lett az elmúlt fél év fideszes politikusokhoz köthető konfliktusaiból, és bár együtt néznek meccset Orbán Viktorral, Csányi üzen, tud ő kevésbé baráti is lenni. Éppen ezért díjazza azt a trollsajtónak csúfolt belterjes, ömlengő, nihilizmusba hajló internetes újságírást, ami szerinte legszemtelenebbül tud odapakolni a kormánynak. Valahogy úgy, hogy: „nesze öcsi, itt van egy díj meg egy pár ejró, toljátok tovább a kontentet".

Kérdés, hogy egy ilyen díjnak, amely a legjobbak legjobbjait hivatott díjazni szabad-e ilyen egyoldalú értékrend (vagy annak hiánya) mellett kiállni. Hasznos-e vagy káros, ha a „minden szar, én jobban tudnám” attitűdöt követendő példává tesszük azzal, hogy felemeljük egy ilyen díjjal. Nem ért volna-e többet egy politikai üzenetnél, ha kiegyensúlyozottan kapnak elismeréseket más-más stílusokat képviselő újságírók is? Csányinak ez az egyetlen eszköze arra, hogy a kormánynak üzengessen? Nem hiszem.

Közzétéve: 2013. november 29. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr925808963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása