Spíler

Bajnai, a többkul(a)csos

Közzétéve: 2013. november 05. Szerző: OriginalSpíler

Bajnai, a többkul(a)csos_1.png

Pörögnek az események: Krisz Rudit végre elítélték, igaz, nem a dalai, hanem adócsalás miatt, Molnár Gyulát is elítélték, ez végre összehozta a baloldali-liberális kirakós elemeit, a hvg.hu pedig, őszinte meglepetésünkre ("Maguknál nincs ilyen, hogy valaki letelefonál, és akkor onnantól az van, amit mond?") az MSZP-től kaphatta a bajai videót. Az újság publicistája "lapunk sajnálatos hibájának" nevezte a videó közzétételét, szerencsés szóhasználat, az elvtársak ugye korábban októberi sajnálatos eseményeknek nevezték 1956-ot.

Mindenki azt teszi tehát, amihez ért. Bajnai Gordon például amerikai súgásra az adórendszert birizgálná. Megmérték, remek lesz, csak ugye az maradhatott ki az amerikaiaknak tartott ismertetőből, hogy a Hajdú-Bét, a ciprusi és az osztrák cégek, meg az ingatlanadós szerencsétlenkedés után ez a téma meg ez a személy együtt ... khm. nem biztos, hogy hiteles. Ráadásul Bajnai adórendszerváltása korábban az adózók 95 százalékát tette volna egykulcsosra. Mindegy, sikerült az első sajtótájékoztatót Budára szervezni, ahol tömegek lehetnek az új rendszer vesztesei. Ősbűn, kártékonyság, és sikerült "leggazdagabbaknak" nevezni a jól keresőket. Logikus ugye, hogy ha mondjuk van egy alföldi kisvárosból érkezett fiatal, elsődiplomás informatikus srác nettó háromszázzal, albérletben, ő például tutira a leggazdagabb, lehet, hogy még haza is küld pénzt a szüleinek (lásd szociális igazságtalanság). Van ugye a vagyon (ezt részben nehezebb Ciprusra vinni), és van a jövedelem (ezeket pedig könnyebb optimalizálni), Gyurcsánynak pl. van vagyona, de nincs pénze, hitelből vett házat. Szegény.

Bár nem vagyunk adószakértők, de végiggondoltuk Bajnai ígéreteit. Kiterjesztenék a családi adókedvezményeket: ezt Medgyessy is mondta, előbb csökkentett, majd Gyurcsány eltörölte ezt, mert nem volt igazságos, így emelték inkább a családi pótlékot. Továbbá, Bajnai szerint, tízből nyolcan jobban fognak járni a többkulcsossal, de azt nem mondja meg, hogy az a húsz százalék, akik már most is az összes szja-bevétel hetven százalékát kitermelik, mennyivel lesznek jobban megadóztatva. Hazavárná a fiatalokat: logikus, a tehetséges jobban keresők biztosan a magasabb adóterhek miatt jönnek majd haza, sőt, az itthon szorgoskodók nem vándorolnak majd el a magasabb adóterhek miatt. Mondjuk konkrét adóemelést, azaz egy második kulcs mértékére tippet nem tudott mondani, de a szociktól tudjuk, hogy ők már az átlagbér körüli szinttől adót emelnének, azaz több mint egymillió ember terheit növelnék, bruttó 220 felett készülj a legrosszabbra. Az ideológia szociknál, Bajnainál közös: a minimálbéreseknek adnának 8-10 ezer forinttal többet, visszahoznák az adójóváírást.

Három okból is kiváló az elképzelés: 1. a minimálbérre bejelentettek közel fele az MTA szerint nem annyit kap valójában (idézet: adót csal), ha jobb lesz ott az adókulcs, számuk csak nőni fog (növekvő adóelkerülés) 2. "a leggazdagabbak", az adóoptimalizálás mesterei majd Cipruson kapnak fizetést (növekvő adóelkerülés) 3. bonyolított adórendszer, nőnek a munkavállalás terhei, lemaradás az adórendszerek versenyében.

Oszkó Péter is megmondta, talán nem véletlen, hogy nem nyomul most Bajnai körül: "A szociális gondokon más eszközökkel is lehet segíteni, viszont az adókikerülés visszaszorításában az egykulcsos adó vagy az ahhoz hasonló mechanizmusú adóztatás utolérhetetlen előnyökkel rendelkezik." (Mfor. hu,2008.02.29.)

Közzétéve: 2013. november 05. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr205808955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása