Spíler

Két választás Csabán

Közzétéve: 2013. október 18. Szerző: OriginalSpíler

Két választás Csbán.png

Nem lesz baloldali ellenzéki jelölt a békéscsabai önkormányzati választáson - ezt a hírt első olvasásra bizonyára a lopakodó diktatúra újabb bizonyítékaként lehetne értékelni. Elképzelem, ahogy Paul Lendvai és a többi hivatásos rettegő az asztalra csap és azt kiáltja, hogy "tessék, én erről beszélek már 3 (vagy inkább 23) éve!". Abba pedig nem túl megnyugtató előzetesen belegondolni, hogy mit fognak írni a nemzetközi sajtóban a békéscsabai választás után...

A helyzet azonban úgy áll, hogy a "demokratikus ellenzék" (Istenem, de utálom ezt a kifejezést) egyszerűen nem tudott jelöltet állítani. Szó sincs semmiféle "fideszes" ármánykodásról. Adja magát a kérdés, hogy hogyan tudnának kormányon például egy közigazgatást koordinálni ezek a politikusok, ha egy jelöltállítást sem képesek levezényelni? Egyébként van korábbi példa az ilyen szituációra, 1994 és 1998 között a Fidesznek egy szál képviselője volt a debreceni (!) közgyűlésben, mert a listás jelöltekre vonatkozó papírokat helytelenül adták le, amit a választási bizottság (a törvény betűje szerint eljárva) nem fogadott el.

Az alapvető bénaságon túl lehet azonban trükkösebb magyarázata is a történéseknek. Az egyik a már említett játék a nemzetközi sajtóval. Annak megágyazása, hogy a Fidesz csalni fog a 2014-es választáson, hiszen egy időközi választáson "még ellenzéki jelöltet sem tűr meg maga mellett". A másik az Együtt-PM összeolvadásáról szól: Bajnaiék hiába kommunikálják, bajosan tudnák pártszövetségként megugrani a 10 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. Arc- és hitelvesztés nélkül ráadásul nehezen tudna egy ilyen egyesülés megvalósulni. A Párbeszéd Magyarországért így viszont a "körülmények áldozataként" tud majd tetszelegni: hiszen az ellenzéki összefogás sikere érdekében kell, hogy beolvadjon az Együtt-be, illetve azért, hogy "a Fidesz ne tudja adminisztratív eszközökkel akadályozni" az ellenzéki együttműködést.

Egyelőre ennyit az összeesküvés-elméletekről. Mert mi van, ha tényleg ennyire szerencsétlenek?

*lábjegyzet Karácsony Gergelynek: nem érdemes azzal vesződni, hogy az új választási törvényre kend a dolgot, mert egy 1997-ben elfogadott szabályról van szó.

Közzétéve: 2013. október 18. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr245808944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása