Spíler

Konzervatív győzelem, szocdem vereség, zöld kudarc, liberális pokoljárás

Közzétéve: 2013. szeptember 23. Szerző: OriginalSpíler

Konzervatív győzelem, szocdem vereség, zöld kudarc, liberális pokoljárás.png

Angela Merkel majdnem abszolút többséget szerzett. Győzelmét legalább annyira köszönheti az erőtlen szociáldemokraták belső küzdelmeinek és nagyképű jelöltjének, a zöldek elrontott választási stratégiájának, a liberálisok önfelszámolásának, mint saját jó kormányzásának. A német szabad demokraták követték magyar elvtársaikat a parlamentből való kiesésben, és ők is arról beszéltek, hogy sokkal több liberális van, csak valamiért nem fogták fel, hogy ők mennyire királyok.

Bejött, amit mindenki várt, és megtörtént, amit csak kevesen. Győzött Angela Merkel CDU-CSU pártszövetsége, kiesett viszont koalíciós partnerük, az FDP. A kereszténydemokrata-keresztényszociális uniópártok együtt  41,5 százalékot hoztak, és ezzel simán nyerték meg a választást. Bár az utolsó hetekben több kutatóintézet is arról írt, hogy elkényelmesedtek a biztos befutó kormánypártok szavazói, végül azonban megfelelő volt a mozgósítás a korábbinál magasabb, 72-73 százalékos választási részvételhez. Utóbbi adat lett azonban a kormányon gyengén teljesítő liberálisok veszte. Az FDP az elmúlt négy évben háromszor cserélt vezetőt, a 2009-es ígéretözön (adócsökkentés, adósságplafon szigorítása, egészségügyi és oktatási reform) majdnem 15 százalékos eredményének ezúttal csak a harmadát hozták, ami éppen az ötszázalékos küszöb alatti eredményt jelent. Német elemzők máris a liberalizmus európai szintű gyengüléséről beszélnek, a II. vh. után még nem volt szabad demokraták nélküli német parlament. A koalíciós partner kiesése csak annyiban Merkel hibája, hogy az utolsó napokban 5 millió háztartás kapott csak a CDU, azaz "mindkét szavazatot a CDU-CSU-ra" levelet, kizárva ezzel a két párt közötti szokásos szavazatmegosztást. Mindez éppen elég lehetett a veszekedős szövetséges lecseréléséhez.

Majdnem megtörtént, amit csak kevesen vártak. A CDU-CSU vasárnap éjjel többször is közel volt a bűvös mandátumszámhoz, amely már egyedüli abszolút többséget biztosított volna a pártszövetségnek. Merkel mindenesetre végig kitartott amellett, hogy nem számol abszolút többséggel, és tárgyalásokat fog kezdeményezni a szocdemekkel és a zöldekkel. Mindenesetre, ha nem iktatták volna ki nemrég a német pártrendszer legbonyolultabb és gyakorlatilag az egyetlen igazi többségi elemet jelentő vonását, az országszerte egyéni kerületeket nyerő párt által bezsebelhető "átlógó mandátumokat" (Überhangsmandate), akkor itt most egyszínű kormány alakulhatna. A konzervatív pártok egyedüli győzelmének esélyét senki sem jelezte előre, csakúgy, mint az "eurószkeptikus" (euró mint pénz értendő itt) értelmiségi párt, a kutatók által végig alulmért AfD bejutását. Utóbbiak végül hajszállal, háromtized százalékkal bukták el a bejutást, és nem valószínű, hogy felfutó protestpártként lesz még ekkora esélyük.

Kipukkadt a baloldali lufi. A minőségi borok, a hülye viccek és az ízléstelen megjegyzések koronázatlan királya, a kancellári fizetés jelentős emelésével kampányoló Peer Steinbrück szinte ugyanúgy bukott el a szocdem kancellárjelöltként, mint a másik Stone, Steinmeier négy éve. Kérdés, hogy most együtt gördülnek-e le a színről, vagy folytatódik harcuk az SPD baloldali-népközeli szárnyát vezető pártelnökkel, Sigmar Gabriellel, aki a hírek szerint simán el tudná képzelni magát egy nagykoalíció külügyminiszter-alkancellárjaként.

Csúnyán elbuktak a fukusimai atomkatasztrófa után még bőven húsz százalék fölött mért zöldek, miután kiderült, hogy balszárnyuk vezetője, Jürgen Trittin 1981-ben bizonyos körülmények között a pedofilok büntethetőségének eltörlését javasolta (korábban a német liberálisokról is hasonló hírek jöttek). Maradjunk annyiban, hogy nem a polgári rétegek megszólítására legalkalmasabb figurát sikerült kiállítani. A Zöldek utóbbi időben meggyengült, a CDU felé nyitott jobbszárnya megerősödhet, és idővel még egy fekete-zöld koalíció sem kizárt.

A zöldeket megelőzve, harmadik erőként jutott a parlamentben az EU politikai korrektség szabályai által sajnálatos módon ki nem közösített, a keletnémet állampárt és a Stasi örökségére építő Balpárt (8,6 %). Ez a nettó kommunista csapat elsősorban a volt keletnémet-tartományokban erős, ott 20-30 százalékot kap, nyugaton inkább csak 4-5 százalék körül döngetnek. Vezetőjük töredelmesen, de büszkén vallotta be, hogy 1990-ben nem gondolta volna, hogy az a párt (A Demokratikus Szocializmus Pártja) huszonöt év múlva az NSZK harmadik legerősebb parlamenti ereje lesz. Az egyetlen szerencse, hogy az SPD tiszteletre méltó módon nem hajlandó összeállni velük, különben szűken, de akár egy SPD-Zöldek-Balpárt koalíció is alakulhatna.

A kormányalakítás viszont nem lesz könnyű ügy. Merkel öt mandátummal maradt le az egyedüli kormányzáshoz szükséges 316 mandátumról, ezért most a zöldekkel és a szocdemekkel is próbálkozhat. Utóbbiakkal 2005-09 között már vezetett egy sikeres nagykoalíciót, de abban annyira meggyengült az SPD, hogy azóta pszichológushoz jár az egész csapat. Traumájuk tehát újra előtört, mert most vagy koalícióra lépnek Merkellel, vagy négy év ellenzék, esetleg egy még csúnyábban elbukott előrehozott választás. Kiszámíthatatlanok a zöldek esélyei, a CDU ugyanis pragmatizmusával több ügyben is közel került hozzájuk, de a "nyitott társadalom" megvalósíthatatlan ideája szerencsére még nem fertőzte meg Merkeléket, így kizárt, hogy élesen vitatott társadalmi ügyekben együtt tudnának működni. A nagykoalíció azért is valószínű, mert a bizonyos ügyekben vétójoggal bíró felsőház, a Bundesrat működése így nem akasztja meg a kormányzati működést. Vajon egészséges lesz a két nagypárt 67 százalékos listás eredménnyel elért közel 80 százalékos alsóházi többsége?

Közzétéve: 2013. szeptember 23. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr765808922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása