Spíler

2014: út a megegyezésig

Közzétéve: 2013. július 15. Szerző: OriginalSpíler

2014 út a megegyezésig.png

2014. áprilisa: meglepetésre a baloldali ellenzék hajszálnyival megnyerte az országgyűlési választásokat. Az akkori MTI-ből szemezgettünk.

2014. április 3., MSZP-székház, Jókai utca: Mesterházy Attila bejelentette, haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket a baloldali kormánykoalíció jövőjéről, a programok összefésüléséről. Hangsúlyozta, első a program, a személyi kérdések még nincsenek napirenden. A pártelnök megbeszélésre hívta az Együtt2014, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Liberálisok Pártja, a Szolidaritás, a SZEMA és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőit.

2014. április 9., Szigetvári Viktor, az Együtt2014 társelnöke egy háttérbeszélgetésen jelezte: nem tartja fairnek, hogy Mesterházy Attila a sajtón keresztül üzenget, és így hívja tárgyalóasztalhoz a győztes baloldali összefogás tagjait, de az Együtt2014 természetesen áll a tárgyalások elébe. “Magyarország kinyilvánította a korszakváltás iránti igényét, az Együtt2014 áll a tárgyalások elé” - fogalmazott Szigetvári, de külön hangsúlyozta, hogy a nagy statégiai cégek júniusi privatizációjában nincs vita az érintettek között, Magyarországot ki kell vezetni az orbáni lázálom, az államkapitalizmus totális zsákutcájából.

2014. április 11., Ungár Klára a SZEMA elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette, az egyeztetések legfontosabb kérdésének a homoszexuálisok jogainak és az örökbefogadás lehetőségének azonnali rendezését tekinti: “csak akkor ülünk tárgyalóasztalhoz, ha ebben teljes konszenzust érhetünk el”. Szerinte ma a legégetőbb kérdés a roma kisebbség transznemű tagjainak emberi jogi helyzete, és ennek rendezésével a magyar társadalom többsége 25 éve adós. “A többségnek szembe kell néznie bűnös felelősségével” - fogalmazott a pártelnök.

2014. április 13., Az MSZDP angyalföldi szervezete nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc exminiszterelnökhöz, a Demokratikus Koalíció elnökéhez. Ebben úgy fogalmaznak, megengedhetetlen az az eljárás, mely a Korszakváltásból oroszlánrészt vállaló szociáldemokrata és baloldali mozgalmakat kihagyja a formálódó koalíciós tárgyalásokból.

2013. április 15., Döbbenetes árvíz sújtja a Tisza vidékét. A korábban nem látott árhullámban önkéntesek százezrei dolgoznak a Katasztrófavédelem, a Rendőrség és a Honvédelem tízezernyi hivatásosának segítve, így sem lehetett elkerülni azonban, hogy százezernyi embert kell kitelepíteni. Eddig 15674 lakóházat, és 56219 lábasjószágot sodort el az áradat. A győztes baloldali összefogás Budapestről szolidaritásáról biztosította a környék polgárait, és egyben megüzente, hogy az Orbán-diktatúra utáni nehéz helyzetre tekintettel a kormányalakítást követően sem áll módjában a bajba jutottak segítségére sietni. “Az egyezkedéstől függetlenül most készítjük elő az ivóvízkincs teljes privatizációját, a politikusaink közül senki sem teheti meg, hogy felálljon a nagy nyugati befektetők asztalától” - mondta egy névtelenséget kérő kormányzati forrás.

2014. április 19., Gyurcsány Ferenc szenvedélyes hangú nyílt válaszlevelében úgy fogalmaz, elárulták a baloldali brigantik. “Őszöd igazságával ezek a mocskos brigantik a mai napig nem néztek szembe, ennek köszönhető, hogy a DK és az MSZDP képviselőit nem hívták meg az egyeztetésekre. A hazugságspirálból sem Mesterházy, sem Bajnai nem tudott kilépni, arra egyedül csak én voltam képes” - írja az exkormányfő.

2014. április 21., Lamperth Mónika szerint az ország új irányt akar, és ehhez a baloldalnak kell új irányt szabnia. Haladéktalanul tárgyalóasztalhoz kell ülni - fogalmazott a képviselőnő.

2014. április 23., Televíziós nyilatkozatban erősítette meg Bajnai Gordon, hogy elkötelezett a tárgyalások megkezdése mellett. “Le kell ülnünk egymással, az összefogás erejét fel kell használnunk a korszakváltásra” mondta Kálmán Olga műsorában a sikeres válságkezelő.

2014. április 25., A bizonytalan koalíciós tárgyalások és a kormányalakítás várható elhúzódása miatt a Fitch és a Morgan Stanley egyaránt visszasorolta az ország középtávú kilátásait. A Fitchnél AAA-ból befektetésre már nem javasolt BBB- kategóriába, míg a Morgan Stanley befektetőház Ciprussal egy szintre, D- kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket. A hírre a piac a CDS-felár 375%-os korrekciójával reagált, egy euró 498 forintot ér.

2014. április 26., A győztes baloldali összefogás felszólítja a bukott orbáni diktatúra korábbi kiszolgálóit és haszonélvezőit, hogy áskálódásaikkal ne akadályozza a korszakváltást, ne akassza meg az egyeztető tárgyalások menetét.

2014. április 27., Portik Tamást Laborcz Sándorral kedélyesen csevegve fotózták le egy előkelő budai étterem teraszán. A rehabilitált Portiknak Laborcz a Magyar Köztársaság tisztikeresztjét adományozza a hírek szerint.

2014. április 28. A történelmi tiszai árhullám Szolnoknál tetőzött, a város fölött 12 méterrel. Bajnai Gordon Facebook-üzenetben jelentette ki, szolidáris Szolnokkal. “Tartsatok ki, ahogy Orbán diktatúrájának, úgy az áradásnak is vége lesz egyszercsak” - üzente videóban.
2014. április 29., Mesterházy Attila azt javasolta az érintett szervezeteknek, hogy az egyeztetések soron kívül kezdődjenek el.

2014. április 30. A Gundel-étteremben összegyűltek a győztes baloldal képviselői. Megállapodtak abban, hogy meg fognak állapodni. Bajnai Gordon a modern idők ízére ráérezve azt twittelte ki, hogy “lassan mindenben megegyezünk”.

2014. május 1. A baloldali összefogás bejelenti, hogy az idei május elsejei rendezvény elmarad, mert a Gundel-étterem asztalait nem tudják elhagyni, míg meg nem egyeznek.

2014. május 12., Információink szerint közelednek az álláspontok, hamarosan pont kerülhet a leglényegesebb kérdések végére.

2014. május 23., Az ülésen résztvevő informátorunk szerint Mesterházy és Bajnai is befeszült. Előbbi és utóbbi is miniszterelnök akar lenni.

2014. május 24. Levonult a történelmi árhullám a Tiszán. Az amerikai hadsereg és a NATO közös erőfeszítéseinek hála már csak a Tiszántúl van víz alatt, de csak Kolozsvárig.

2014. május 25., Mesterházy felállt az asztaltól, így a legnagyobb baloldali frakció pártelnöke elhagyta az egyeztetéseket. Kifelé újságíróknak elmondta, “az MSZP nyitott a megegyezésre”.

2014. május 31. Forró drót létesül Bajnai Gordon és Mesterházy Attila között a további egyeztetéseket elősegítendő.

2014. június 7., A Magyar Nemzet információi szerint messzebb vannak az álláspontok, mint valaha. A cikkre reflektálva Fodor Gábor bejelentkezett, és azt mondta, örömmel lesz a tárgyalások motorja és moderátora.

2014. június 10. Körvonalazódik a megegyezés. Eszerint a miniszterelnök Mesterházy Attila lesz, a társminiszterelnök pedig Bajnai Gordon. Miniszterelnök-helyettesi pozíciót kaphat Juhász Péter, Lamperth Mónika, Puch László, Baja Ferenc, Harangozó Tamás, Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Szabó Tímea, Kónya Péter, Karácsony Gergely. “A hatalommegosztás új, európai, demokratikus keretei jöttek most létre, mert elég volt az orbáni önkényből!” hangsúlyozta a baloldali összefogás legnagyobb pártjának elnöke, Mesterházy Attila.

2014. július 7. A győztes baloldal a Budapest Prideon tartja első kormányülését. A modern, európai, demokratikus, orbánverő baloldali kormány minden tagja szivárvány-színű zászlót lenget a magasban. Az ellenzékbe szorult radikális jobboldal hangadóinak - Nagycsaládosok Egyesülete - kirekesztő ellentüntetését a rendőrség jogállami eszközöket messzemenően figyelembe véve szétverte. A világsajtót bejárják a magyar nagycsaládosok agresszív fellépését bizonyító képek, melyeken vérző fejű nagycsaládosok a földön fekve mutatújjukat az égnek emelve fenyegetik a toleráns melegeket.

2014. július 9. Az új kormány eskütételét követően haladéktalan tárgyalások kezdődtek az új IMF-hitelről. A tárgyalások várható vége 2014. július 9., koraeste. “Ez szolgálja a magyar nemzet érdekét”, jelentette be Bajnai Gordon, IMF-főtárgyaló társminiszterelnök. Magyarország 27 milliárd dolláros hitelösszeget kap, ebből fedezik a 249%-os nyugdíjemelést és a volt MSZMP-tagok és munkásőrök rehabilitálását. A maradék pénzből segélyeket emelnek, és társasházakat építenek az együttélő melegek számára, hogy méltó helyre fogadhassák örökbe gyermekeiket. “Magyarország véget vet a parttalan szabadságharcnak, és maximálisan kiegyezik az IMF-fel” - fogalmazott Bajnai.

2014. július 15., az új kormány tagjai rendes évi szabadságukat töltik. Mesterházy Attiláról a Blikk közölt exkluzív fotósorozatot a címlapján. A miniszterelnök 3 hónapos rendes szabadságra vonult, magával vitte családját is a Maldív-szigetekre. Bajnai Gordon az USA-ban tesz körütat, de a twitteren bárki követheti útját, ahol izgalmas fotókat oszt meg támogatóival.

Közzétéve: 2013. július 15. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr125808893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása