Spíler

Szárszó: Jövőre, veletek, ugyanilyen állapotban, ugyanitt

Közzétéve: 2013. június 24. Szerző: OriginalSpíler

Szárszó Jövőre, veletek, ugyanilyen állapotban, ugyanitt.png

Szárszó hű lenyomata volt a ballib ellenzék állapotának, különösen vicces lehetett, ahogy Mesterházy Attilát próbálták győzködni arról, hogy ő rosszabb jelölt, mint a Megyó-reinkarnáció, támogatottságában is SZDSZ-utód Bajnai. Így aztán volt Stan és Pan a színpadon, miközben Gyurcsány eloldalgott, de le mernénk fogadni, hogy már újabb tervet sző és 2010-hez hasonlóan 2014-ben is rengeteg szavazót visz el a baloldaltól.

Csak látszat az, hogy Balatonszárszó zártkörű értelmiségi kertibulijának csapata 10 év után jött újra össze. Itt voltak ők, köreik mindvégig velünk (Együtt 1992-2013), a tolerancia és a demokrácia honi bajnokai, itt voltak és vesztették el nézők millióit a Heti Hetesben, magukat alulmúlva firkáltak és hirdettek "elnyomott" lapjaikban az ÉS-ben, a Hócipőben, a 168Óra vagy a Vasárnapi Hírek hasábjain, a 10 év alatt önmaga hatodára szűkült Népszabadságban, HVG-ben vagy az ezúttal is ingyen osztogatott Népszavában, tolták az igét az ATV-ben és a Klubrádióban. Ott ünnepeltek 2006-ban az SZDSZ-sátorban, csápoltak Gyurcsánynak a Köztársaság téren, kiálltak mellette Őszöd után, nyílt leveleket fogalmaztak, köröztettek, elhatárolódtak, a felvilágosult Nyugat beavatkozását kérték, utódot kerestek, telefonok mentek, államtitkárok lettek, elhatárolódtak, felvették a választás előtt az alapokból a pénzt, elköltötték, majd sírtak, hogy nem kaptak újabb átutalásokat a magaskultúrára.

Ez az a szellemi közösség mely régen elvesztette a valóságérzékét és párbeszédre való alkalmasságát: "A Horthy-korszak idején a magyar tisztségviselők tízezreinek segítségével elhurcolt 400 ezer magyar zsidót pedig megpróbálta Szálasi nyakába varrni. Ebben máig élen jár a Terror Háza. Be kellene végre ismerni azt a bűnt, amit ellenük elkövettek, s szembe kéne vele néznie a vidéknek." - nesze neked, vidéki kollektív bűnösség, nesze neked, Balatonszárszó népe.

Nekik még mindig vicces a Sas-kabaré és Teddy, ezért csak kevés ifjú utódot tudtak kinevelni. Utóbbiak számára rossz hír, hogy nem lehet egyszerre röhögni a Teddy által elzavart haverok és Teddy poénjain a jövő heti hetesben. Viszont adja magát a naturalisztikus kérdés, hogy a hétről-hétre gyalázkodó, szoci pártalapítvány és a 2010 előtt honvédelmi tárca által kistafírozott Hócipő főszerkesztőnőjének a budiján miért nem lehet poénkodni? Újságíró ifjak ide, pártatlan és civil ifjútüntetők oda, a tíz évvel ezelőtti névsorhoz képest feltehetően nem volt nagy változás, régi ismerősök üdvözölhették egymást: cenzor és cenzúrázott, áruló tanácsadó és elárult kormányfő, elárult kormányfő és minisztere, állatvédő és nagyvadász, oligarchavadász és oligarcha, kiadáscsökkentő fiskális fasiszta közgazdász és korainyugdíjpárti szakszervezetis, az óbudai mobilgát megépítésével szavazatokat szerző politikusok és a mobilgát építése ellen tüntető párbeszédesek.

Éles fordulattal: mégis jó, hogy van ez a szárszói casual friday-jellegű, farmerkabátos meeting. Az 1000 Legelcseszettebb Zsurnalizmus Nagyszótárat felütve: rátehetjük kezünket a balliberalizmus (melyben a bal- tényleg mindig csak jelző maradhatott, a fénykorban is) ütőerére, és izgulhatunk, hogy akkor most összejön-e az MSZP és az SZDSZ a sorozat nyári szünet előtti utolsó epizódjában a telek melletti kukoricásban, Kovács vagy Medgyessy jelent-e élesebb szakítást az állampárti múlttal, bejelentkezik-e Medgyessy Péter külföldi útjáról, hogy elmagyarázza ügynökmúltját, meg tudja-e győzni Medgyessy a házigazdát arról, hogy 2003-ban is legyen buli , beoson-e szokásos "laza" hétvégi szettjében a legügyesebb magyar üzletember, Gyurcsány Ferenc. Apropó Gyurcsány: ő volt csak igazán Szárszó megtestült ideálpolitikusa. A laza dumagép, az értelmiségi poéngyáros, a kétlábonjáró Mozgó Világ, aki nemcsak olvasta, de idézte is a legtrendibb szárszói elméket, aki az elit hátán kezdett el beépülni az MSZP-be, aki az SZDSZ kedvence is volt a reménytelen időszakig, aki rendszeresen megvitatta kormányzását az elittel. Ezért aztán - lásd egész évben Sziget - nem is volt szükség több formális, hivatalos Szárszófesztre (2008-tól már a Demokratikus Charta is újra működött). Az, hogy Szárszó formálisan újra van, a szervezők által sem tagadottan válságtünet, ami sokat elárul a magyar balliberális elit állapotáról így 10-11 hónappal a választás előtt.

Mit láthatunk ma a távolból? Gyurcsány még meghívott, de fel már nem léphet, és sajtóhírek szerint hamar távozik. Kényes téma, hogy vállalható-e ő 2014-ben, vagy a baloldal széléről nagy igazságokat kimondva (Kádár idejében jobb volt, Bauer Tamással jobb lesz) rabolhatja el a törzsbázis egy részét? Meg a nagy kérdés: adhatja-e 23 év után először az SZDSZ a miniszterelnököt? Konrád György, volt liberális párttag szerint Bajnai már bizonyított (GDP, 2009: -6,8%), sőt, Mesterházy csak örüljön, hogy tekerhet.

Ha már tekerés: azért reméljük, Juhász Péternek végre módjában állt átadni Gyurcsány Ferencnek a vizeletmintáját.

Közzétéve: 2013. június 24. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr365808879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása