Spíler

Top 5 politikai sorozat – spoilerek nélkül!

Közzétéve: 2013. június 17. Szerző: OriginalSpíler

Top 5 politikai sorozat – spoilerek nélkül.png

A politikai sorozatok nagy sikerrel futnak szerte a világban. Hazánkba sajnos ritkábban jutnak el, hiszen számunkra idegen az amerikai elnöki rendszer, de még a brit parlament is, így az átlag TV-nézőnek jobban eladható egy szappanopera. Ugyanakkor a letöltési listákon nem véletlen ezek népszerűsége. Nézzünk is egy Top 5-ös listát róluk, szigorúan szubjektív módon!

5. House of Cards

A Netflix sorozata kizárólag online érhető el, esetleg rendelhető meg DVD-n, TV sosem játszotta. A főszerepet az Oscar-díjas Kevin Spacey játsza, ebből is látszik, hogy nem apróval gurigáznak ma már a netes szórakoztatásban, képesek átvenni egy alapvetően TV-s műfajt is – sikerrel. A sorozatban alighanem minden van, ami csak kell egy jó politikai drámához: intrikák, erőszak, kemény érdekek. A főszereplő nem más, mint Francis Underwood, a Képviselőház többségi vezetőjének helyettese. Befolyásos szerepéből fakadólag a politikai játszmák kereszttüzébe kerül, s lenyűgöző módon mozgatja a háttérből a szálakat. Külön bónusz, amikor a kamerának kibeszél az aktuális jelenetből és kommentálja a többi karaktert vagy egy eseményt. Plusz pont nálam, hogy fel meri vállalni, a politikai szürkeséget – értem ez alatt: nem a demokraták a jófiúk, a republikánusok a rosszak hollywoodi automatizmussal dolgozik. Még egy évad és előrébb is kerülhetnek nálam.

4. Politician’s Husband

Egy igazi friss darab a brit zátonyról. Talán kicsit elfogult is vagyok, ugyanis a főszerepet az a David Tennant játssza, aki a 10. Doktorként már egyszer lenyűgözött. A központban Aiden Hoynes gazdasági miniszter áll, aki egy sikertelen kísérletet tett miniszterelnökének megbuktatására, azonban legközelebbi szövetségese és barátja árulta el. Az ezt követő kormányátalakításban ugyanakkor felesége Freya Gardner szerephez jut. Az eltérő ambíciók és a családi háttér is komoly próbák elé állítják a párt, akik egymással is szembekerülnek politikailag. A sorozat igazi dráma, ami mutatja, hogy az óceánnak ezen a felén is nagyon értenek a témához. A sorozat egyik készítője Paula Milne, aki már évtizedek óta sikeres Nagy-Britanniában, s a ’90-es évek már volt egy hasonló kezdeményezése, akkor „The Politician's Wife” címmel.

3. Yes, Minister

Igazi klasszikus darab, s listánkon az egyetlen vígjáték (pedig ott van még a Parks & Recreation és a Veep is). Jim Hacker, a közigazgatási ügyek újonnan kinevezett miniszterének csetlései, botlásai a politikában és Sir Humphrey Appleby államtitkár ügyeskedései felettese irányítására igazi klasszikus sitcom párost alkotnak. A sorozat ugyan már negyed százados, de még ma is elsőrangú darabnak számít, s jószívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy jót szeretne nevetni. Folytatása, az Igenis, miniszterelnök úr! Hacker pályafutását követi tovább. Nem véletlenül vált a sorozat még magának az akkor még hivatalban lévő Margaret Thatchernek is kedvencévé.

2. The West Wing

Egy újabb klasszikus az 1999-ben indult, magyarul Az elnök emberei c. futott sorozat. A Fehér Ház mindennapjaiba enged betekintést, ahol kivételesen jól megírt karakterek jelennek meg. A sorozat is alapvetően rájuk épít és kevésbé a kormányzati intrikákra. Josiah Bartlett elnök az igazi államférfi mintapéldánya és stábja is a hősies hazaszeretettől vezérelve dolgozik. Talán ez is a sorozat hátránya, nagyon-nagyon patetikus, ami miatt egy percig sem hinném el, hogy ez valóban is így működik. A House of Cards sorozattal ellenben ők azonban előszeretettel esnek bele a jófiú-rosszfiú felállásba. Ugyanakkor vitathatatlanul nagyszerű sorozat, amely a leginkább elérte a mainstreamet ebben a témában.

1. Boss

Listám élére a chicagoi polgármester, Tom Kane került. A sorozatban egyszerűen minden megvan, ami ma kell, nem leplezi az erőszakot és a testiséget sem. Mivel a központban egy polgármester áll, illetve az állam kormányzóválasztása jelenik még meg, így nem veszünk el olyan világpolitikai eseményekben, amik tőlünk távol állnak. Szinte látom magam előtt, ahogy ezek a hatalmi machinációk, a korrupció és visszaélés akár Magyarországon is játszódhatnak, mondjuk Hagyó Miklós Budapestje elég könnyen az ember eszébe jut. A sorozatban nem csak a történetvezetés, hanem a karakteralkotás is valódi mélységgel rendelkezik. Sajnos a második évaddal vége, azonban így is ajánlom mindenkinek!

Közzétéve: 2013. június 17. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr625808876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása